La ce ne putem aștepta de la industria comerțului online în 2020? Ecommerce News Europe a vorbit cu Antanas Bakšys, CEO și co-fondator al companiei de tehnologie lituaniană SearchNode, despre cele mai recente tendințe în domeniul comerțului electronic.

Antanas Bakšys co-fondată SearchNode în iunie 2013. Nordic Business Report l-a numit unul dintre cei mai promițători antreprenori sub 25 de ani din Europa de Nord. Cu compania sa, oferă o soluție de căutare și filtrare pentru jucătorii de comerț electronic de dimensiuni medii și mari. Printre clienții săi se numără Decathlon (Polonia), Hubo (Belgia) și Phonehouse (Spania).

La începutul acestui an, SearchNode a publicat un raport extins cu 22 Tendințele comerțului electronic pentru 2020. Am vorbit cu Antanas pentru a afla ce părere are despre unele dintre rezultatele sondajului.

Una dintre întrebările pe care au primit-o cei aproape 160 de factori de decizie din marile companii de comerț electronic a fost „ce platformă de comerț electronic sunteți acum?

Platforme de comerț electronic utilizate de marile companii de comerț electronic

Care ar putea fi motivele pentru care mai multe companii de comerț electronic utilizează încă Magento 1 și nu Magento 2, ceea ce este deja disponibil din 2015?

„Este destul de surprinzător, dar acest lucru ar trebui să se schimbe în curând. De la 1 iunie 2020, Magento nu va mai suporta platforma Magento 1. Vedem o tendință prin care multe companii care folosesc Magento 1 se mută în prezent la Magento 2 sau alte platforme. Este o mare șansă de a construi un nou site web, cu noi funcționalități și îmbunătățiri semnificative. În același timp, ceva de genul acesta necesită mult efort și resurse. ”

Ce le place companiilor de comerț electronic să se schimbe în activitatea lor

Majoritatea companiilor (76 la sută) doresc să îmbunătățească personalizarea. Ce lucruri credeți că pot fi îmbunătățite pe acest subiect? Ce lipsesc în prezent companiile de comerț electronic în ceea ce privește personalizarea?

„Este comun ca amatorii să creadă că o personalizare grozavă va veni cu un instrument strălucitor. Mai ales dacă costă mult. Este destul de ușor să vizați diferit 30 sau 50 de segmente. Ceea ce este dificil și ceea ce majoritatea companiilor greșesc este adaptarea unui mesaj care rezonează cu adevărat cu acei oameni pe care îi vizați. Și în toate canalele, de la primul anunț la pagina de checkout. "

„De aceea cred că în următorii doi ani se vor trata profesioniști în domeniul comerțului electronic și abilitățile lor de strategie și creare a eforturilor de personalizare, cu sprijinul unor instrumente grozave.”

Următorii doi ani vor fi despre strategia și construirea eforturilor de personalizare.

Căutarea pe site este, de asemenea, printre cele mai populare lucruri de implementat, îmbunătățit sau modificat. Care este, în opinia dumneavoastră, starea actuală a căutării pe site-uri pe site-urile de comerț electronic?

„De obicei, există trei tipuri de companii pentru a defini o stare de căutare pe site. Un tip este genul de companie care folosește tehnologii open-source precum Elastic sau Solr și se bazează doar pe configurația lor implicită cu un pic de dezvoltare. De obicei, aceste companii au o experiență de căutare proastă sau foarte mediocră. Ei pierd mulți utilizatori și banii lor atunci când clienții nu găsesc ceea ce caută. ”

„Un alt tip sunt cei care folosesc aceleași tehnologii open-source, dar au o echipă de căutare full-time de cel puțin trei-cinci ingineri cu experiență și cel puțin un manager de produse. Amazon, de exemplu, are aproximativ 400 de oameni în echipa sa de căutare. Aceste companii au de obicei o experiență de căutare mediocră sau grozavă. ”

„Ultimul tip este acela care lucrează cu soluții terțe. Întrucât există zeci și probabil sute de companii care furnizează căutare, putem găsi site-uri de comerț electronic din experiența de căutare foarte de bază până la soluții cu adevărat avansate. "

„Deci, pentru a rezuma, starea de căutare pe site este diferită, dar în majoritatea cazurilor departe de a fi perfectă. Acesta este și motivul pentru care afacerea noastră crește. ”

Căutarea pe site este în majoritatea cazurilor departe de a fi perfectă.

Ce ar trebui îmbunătățit atunci?

„Majoritatea companiilor avansate de comerț electronic din zilele noastre lucrează la înțelegerea limbajului natural și la procesarea datelor pentru căutare. Deoarece nu este suficient ca căutarea să fie completată automată, verifică ortografia și înțelege că „tomate” și „roșii” ar trebui să găsească produse similare sau identice. De asemenea, nu este suficient să adăugați sinonime sau să ajustați manual rezultatele căutărilor la interogările de căutare. "

„Partea dificilă este să înțelegem cu adevărat întrebarea utilizatorului, contextul și datele produselor, pentru a putea găsi cele mai relevante produse în ordinea corectă. Ca exemplu rapid: atunci când utilizatorii caută o centură, vor să găsească curele, nu rochii și pantaloni cu curele. CTO-ul nostru a scris un ghid interesant în legătură cu acest aspect 14 cele mai bune practici de căutare pe site-uri de comerț electronic pentru 2020.“

Este destul de surprinzător faptul că „plățile” se află în partea de sus a listei. S-ar putea crede că majoritatea companiilor de comerț electronic au această parte sub control. De ce te gândești la numărul 4 de pe listă?

„A fost o mică surpriză și pentru mine. Deoarece nu sunt un mare expert în plățile de comerț electronic, merită studiat mai mult acest lucru. Cu toate acestea, ar putea fi similar cu căutarea pe site, care dintr-un punct de vedere este binecunoscută și dezvoltată de mai bine de douăzeci de ani, dar multe companii se luptă cu aceasta, chiar dacă au avut o căutare „mare” de peste trei ani. Piața și comportamentul și dorințele utilizatorilor se schimbă destul de rapid. Deci companiile ar trebui să se îmbunătățească continuu. Plățile nu fac excepție. ”

Durabilitatea este un subiect fierbinte în comerțul electronic de astăzi

Durabilitatea mediului este un subiect fierbinte în comerțul electronic. În sondajul dvs., multe companii spun că vor folosi ambalaje fără plastic și transport eficient pentru a reduce emisiile. Ce se poate face în continuare în opinia dumneavoastră?

„Rămâne un subiect complicat. De exemplu, există sceptici care generalizează întreaga industrie cu amănuntul, spunând că toate sunt împotriva mediului. În opinia lor, cu cât cumperi mai mult, cu atât mai mult poluăm pământul. Cu toate acestea, cred că este imposibil să transformăm o masă critică de oameni în astfel de minimaliste în lumea de azi, de aceea sunt fericit să văd că companiile de comerț electronic se gândesc activ și acționează pentru a fi sustenabile pentru mediu. Am observat că este și un mesaj de marketing excelent. ”

Mai multe companii de comerț electronic ar putea accepta produsele lor de vânzare pentru reciclare sau cel puțin să educe modul în care produsele achiziționate ar putea fi reciclate. Livrarea de drone ar trebui să reducă emisiile dacă înlocuiesc camioanele și mașinile. Si asa mai departe."

Trecerea la piețele online

Aici, la Ecommerce News Europe, am scris multe articole de știri despre comercianții online care au decis să devină piața online. Pare o adevărată tendință. De ce este asta, credeți?

„Conform sondajului nostru, 21% sunt deja piețe și 6% vor deveni piețe în 2020. Așadar, aproape o treime din companiile de comerț electronic de dimensiuni medii spre mari pe care le-am pus sub semnul întrebării vor fi piețele de piață.”

„Ar trebui să fie mai profitabil să vă deschideți platforma către alți vânzători și să luați un comision de la aceștia. Deoarece multe companii de comerț electronic au deja o platformă, o bază de utilizatori și ar putea prezice vânzările, nu este atât de dificil să transforme această platformă într-o piață. Ceea ce este dificil este să concurezi cu alte piețe și să te asiguri că propriile produse câștigă atunci când utilizatorii caută un produs pe piața menționată. "

„Cu toate acestea, cred că este o oportunitate excelentă pentru întreprinderile mici de a folosi acele platforme pentru a vinde mai multe produse, în loc să încerce să concureze pe această piață zgomotoasă.”

Întreprinderile mici ar trebui să se alăture piețelor, în loc să încerce să le combată.

Canale cu cel mai bun ROI pentru companiile de comerț electronic

Ce spune că marketingul de căutare organică oferă în continuare cel mai bun ROI pentru majoritatea companiilor de comerț electronic?

„A fost o mică surpriză și pentru mine. Întotdeauna am crezut că e-mail marketingul este canalul cu cel mai bun ROI. Dar se pare că SEO este, de asemenea, profitabil și că companiile care lucrează pe termen lung chiar plătesc. Cu toate acestea, aș fi atent aici și nu aș afirma că marketingul de căutare organică este cel mai bun canal ROI. Să spunem că este unul dintre cele mai bune canale. "

Doar 31 la sută dintre companiile chestionate sunt mulțumite de propriile căutări pe site. Poți să explici asta?

„Presupun că este mult mai puțini utilizatori ar fi mulțumiți de căutarea pe site pe site-urile de comerț electronic. Uneori, companiile sunt mulțumite doar de căutarea lor pe site, chiar dacă le dă naștere. Așa cum am explicat mai devreme, multe căutări pe site în prezent nu sunt în măsură să corespundă interogării unui utilizator cu cele mai relevante produse. În timp ce caută o centură, utilizatorii găsesc rochii și pantaloni cu curele. În timp ce caută mâncare pentru câini, utilizatorii primesc boluri pentru mâncare pentru câini. În timp ce caută un laptop Lenovo cu un RAM de 16 gb, utilizatorii primesc piese de 16 GB RAM, nu laptopuri și așa mai departe. "

„Principalele provocări pentru următorii câțiva ani sunt modul în care companiile vor putea prelucra datele produselor lor, vor oferi o tehnologie de căutare excelentă și vor construi un proces de îmbunătățire continuă și scalabil. Va fi nevoie de oameni care au un mare know-how în zona de căutare a comerțului electronic, nu doar de instrumente strălucitoare. Pentru aceasta este cunoscut SearchNode pe piață. ”

Este vorba despre a avea un mare know-how în zona de căutare, nu despre a avea instrumente strălucitoare.

Etichete

AcțiuneSource link

Posted in: B2B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *